LIMO dämpar vibrationer i allt mellan himmel och jord.

Fordon-och försvarsindustrin är stora områden.


– Vi är starka på chock- och vibrationsisolering, säger vd och ägare Fredrik Olsson på LIMO.

Namnet LIMO är en kombination av företagen Linatex och Molystria, som fusionerades 1989, sedan det danska bolaget Bloch & Andersen köpt företagen ett par år tidigare.

LIMO i Norrköping har idag elva anställda, näst intill 50/50 män och kvinnor. Fredrik Olsson kom till företaget 1981 och är idag ensam ägare.

Företaget är resultatet av två sammanslagna företag som båda startade 1952, ett i Norrköping, ett i Stockholm. Ett med verksamhet i mineralbrytande industri, det andra i mekanisk industri.

– Idag är vi i stort sett helt fokuserade på mekanisk industri och dämpning, säger Fredrik.

Linatex hade sin huvudverksamhet i mineralbrytande industri, medan Molystria var fokuserade på mekanisk industri. Verksamheterna drevs inledningsvis parallellt, men idag har vi industriell inriktning. Väldigt lite kvar inom gruv- och grusindustri.

CHOCK och VIBRATION
Huvudnumret hos LIMO är alltså de egna produkterna som omfattar två dämpande områden; Chockdämpning och vibrationsdämpning.

– Dels tillverkar vi helt egna produkter på de här områdena, säger Fredrik Olsson. Men vi utvecklar och tillverkar också kundunika produkter tillsammans med våra kunder.

Det är alltså två områden som LIMO är duktiga på; chock- och vibrationsisolering.

– Chockdämpare är alltså hydrauliska dämpare för industriellt bruk. Det kan vara allt ifrån en dämpare som är 20 millimeter och används i en låsmekanism, till jordbävningsdämpare för till exempel byggnader och broar.
– För vibrationsisolatorer har vi en hel del agenturer, men vi tillverkar också helt egna, kundunika lösningar för vibrationsisolering. Det är ofta gummi/metall-konstruktioner. Vi tar fram ståldetaljerna och gjuter gummidelarna till en färdig produkt. Det är inte alltid en ren vibrationsisolator utan kan vara en koppling mellan två enheter där det finns behov för vibrationsdämpning.

I ALLT SOM RÖR DIG
Marknaden för vibrationsisolatorer är naturligtvis stor. Alla maskiner som har något som rör sig behöver någon slags dämpning. Då handlar det förstås i väldigt stor utsträckning om fordon.

– Ja, fordonsindustrin är en stor mottagare, naturligtvis, liksom försvarsindustrin och sjöfarten.

– Idag har vi mycket elektronik i fordon som måste hängas upp med någon typ av vibrationsisolerande upphängning. Det är en typisk applikation som vi jobbar mycket med;

elektronikskåp som monteras i olika typer av fordon, alltifrån flygplan till bilar, fartyg, bussar, kärror...>>Besök Snabbshopen

LIMO har jobbat med chock- vibrationsdämpning i många år och byggt upp ett stort kunnande.

– Det finns gott om konkurrenter på marknaden, konstaterar Fredrik Olsson. Alla som kan gjuta i gummi är en potentiell konkurrent till oss. En av våra styrkor är att vi kan vibrationer. Många förstår sig inte på den biten. Kunskap är ett konkurrensmedel.

– Dessutom har vi starka varumärken.Vi har exempelvis franska Hutchinsons agentur i Skandivaien. Hutchinson är världens största tillverkare av vibrationsisolatorer.

– Med våra agenturer följer också en hel del andra produkter, exempelvis flexibla kopplingar, olika typer av tätningar, allt från o-ringar till hydraultätningar. I kombination med stötdämpare har vi också gasfjädrar.

– Att vi gör en hel del tillsammans med våra kunder är också en styrka. Uppskattningsvis är hälften av vår omsättning kundunika lösningar eller anpassningar till kundernas behov.
Den här typen av produkter har LIMO jobbat med sedan 60-talet.

FOKUS PÅ FLER OEM-KUNDER
Verksamheten ha förändrats en del under Fredriks tid som ägare. Nu koncentrerar han och företag sig på dämpning och att öka antal OEM-företag som kunder.

– I och med att vi i princip helt har avvecklat gruv- grus- och sten-verksamheten ligger vårt fokus på chock- och vibrationsdämpare, säger Fredrik.

– Målsättningen är och har de senaste åren varit att i större utsträckning få in fler OEM-kunder och den målsättningen har hållit.

POSITIV FRAMTID
Fredrik Olsson är positiv inför framtiden. Kundstocken växer och de stora kundsegmenten fyller på orderböckerna. Försvarsindustrin är som sagt en stor mottagare av företagets produkter och när försvaret rustar betyder det mer jobb för LIMO.

– Vi ser en ganska stor uppgång på förfrågningar och ordrar från den sektorn.

LIMO är ett modernt företag som också är väl rustade i tider med höga energikostnader. Företaget investerade i solceller för en tid sedan, vilket spelar en stor roll idag med flera konkurrensfördelar

Vi är miljöcertifierade och försöker hela tiden bli bättre på det området, säger Fredrik.

– Jag tror att vi alla måste göra vad vi kan utan att det påverkar oss negativt. Det är viktigt. Vi måste anstränga oss för miljön även om det kostar lite. Till slut blir vi tvingade.

LIMO dämpar alltså inte bara vibrationer, utan också sin påverkan på miljön.



Fler Nyheter Från LIMO Linatex Molystria AB - Norrköping