50% högre matningshastigheter i rostfritt stål

Nyhet från Gühring: RT 100 InoxPro levererar enastående prestanda

Om du vill borra i rostfritt stål måste du räkna med ett högre verktygsslitage. En ny utveckling från Gühring förändrar detta: RT 100 InoxPro levererar enastående prestanda tack vare sin kombination av hårdmetall, geometri och beläggning som är speciellt anpassad för bearbetning i rostfritt stål. Detta resulterar i en längre verktygslivslängd och kortare bearbetningstider.

Rostfritt stål är vanligt förekommande inom många industrier, men när det gäller bearbetning har de några knepiga egenskaper: Till skillnad från bearbetning av konventionellt stål genererar bearbetning av rostfritt stål mycket höga temperaturer som påverkar verktygslivslängden. Dessutom tenderar borren att fastna, vilket innebär att materialet drar ihop sig under borrning, får borren att fastna och gå sönder i hålet. En annan egenskap hos rostfritt stål är att det främjar verktygsslitage: Materialet bildar ofta lösegg under borrning, då löseggen lossnar riskerar den att bryta loss delar av skäreggen.

Av alla dessa skäl bör alltid ett material anpassat verktyg användas för borrning i rostfria stålsorter. Men prestandan hos traditionella rostfria stålborrar är sällan på högsta nivå. Gühring täpper nu till denna lucka med ett nytt specialverktyg, som presenterades för första gången på EMO 2023: Den nya RT 100 InoxPro. Det solida hårdmetallborret har särskilt utformats för att producera precisa hål i rostfria stålsorter och titanlegeringar för bästa prestanda och lång verktygslivslängd.


Släta ytor förhindrar lösegg

För att förhindra löseggsbildning på borrets skärkanter har Gühring valt att göra alla ytor på RT 100 InoxPro extra släta. Polerade spånkanaler och en spegelblank urspetsning bidrar till en bättre spånevakuering och minimerar risken för löseggsbildning. Verktyget är också belagt med Gührings egen Perrox-beläggning, som är särskilt slät och erbjuder mycket högt skydd mot siltage.


Ny geometri

Gühring har också anpassat sitt hårdmetallsubstrat specifikt för bearbetning av rostfria stålsorter: En förbättrad kombination av hårdhet och seghet i skärande materialet innebär att skärkanten inte går sönder, även under hög belastning. En ny borrgeometri har utvecklats med samma mål i åtanke: den optimerade skäreggsgeometrin och den ökade släppningen minimerar risken för att borret fastnar när du bearbetar rostfritt stål.

Den höga kvaliteten på de skärande kanterna säkerställer ökad slitstyrka och konsekvens. Inledande tester har visat att slitagenivån för RT 100 InoxPro är upp till tre gånger lägre än för jämförbara verktyg.

"Allt detta innebär att vi har ett högpresterande verktyg för sektorn rostfritt stål", förklarar Markus Kraus, produktchef för borrverktyg på Gühring.


25 procent tidsbesparing

Ett praktiskt exempel visar att avsevärt högre matningshastigheter kan uppnås när man använder RT 100 InoxPro i rostfritt stål. I test jämfördes det nya Gühring-borret med en konkurrents högpresterande borr för rostfritt stål. Resultatet visade att tack vare den ökade matningshastigheten kunde bearbetningstiden per komponent minskas med 25 procent jämfört med konkurrentens borr, samtidigt som verktygslivslängden förblev oförändrad.


Läs mer här.


Fler Nyheter Från Gühring Sweden AB - Lidköping